Den gode følelsen

Forskningen har vist det er mange ting som skjer i hjernen når du kjøper ting. Først og fremst skjer det en intens innsprøytning med godt humør når du prøver et hvilket som helst plagg eller ser en ting du har lyst på. Det som skjer, er at signalstoffet dopamin blir frigjort i hjernen. Dette gir deg en god følelse. Denne følelsen kan sammenlignes med følelsen du får når du er forelsket eller tar dop. Det er nemlig de samme signalstoffene som frigjøres under alle disse handlingene. Som oftest går den gode følelsen over så fort du har dratt kortet og varen er din.

I motsetning til annen type handling holder den gode følelsen seg lenger når du har handlet sko. Dette er fordi vi rasjonaliserer skoskjøp som en praktisk investering, så istedenfor å bli overskylt av skyld, holder følelsen seg stabil.

Vi kan si at dette er grunnen til at vi får glede av å kjøpe skoene. Men hvor kommer behovet for å samle fra? Dette er visstnok også knyttet til mekanismer i hjernen. Sko blir nemlig sett på som et samleobjekt. Dette gjelder enten det er en kvinne eller en mann som ser på dem på den måten eller ikke. På den måten blir en skokjøper også badet i et mini-adrenalinkick som er sammenlignbart med en frimerkesamler som blir begeistret av et sjeldent funn.

I tillegg til alle de nevrologiske tingene som skjer i hjernen, blir et par med sko også sett på som en kulturell skulptur. Vi har alle sett hvordan Carrie i Sex og Singelliv var besatt av sine sko. Disse skoene ender som vakre skulpturelle minner i mye større grad enn for eksempel et klesplass som – når det ikke er på kroppen – ligger livløst i skapet. Om vi på toppen av dette legger til at høyhælte sko gir deg en bedre holdning, lengre ben og mer selvtillit, så er det nesten rart at ikke flere samler på sko.