Nike Air Force 1

Nike Air Force, eller nå mest kjent som Air Force 1, er en basketballsko produsert av Nike. Denne skoen har fått ikonisk status og er nå både et yndet samleobjekt i tillegg til en favoritt blant både kjente musikere så vel som motebevisste ungdommer.

Skoen Nike Air Force ble skapt av designer Bruce Kilgore i 1982. Navnet referer til Air Force One, flyet Presidenten av USA benytter seg av. Skoen blir solgt i tre forskjellige versjoner: lav, mellom og høy. Mellom og høy har begge en festestropp over ankelen. På den mellomste sitter den fast, mens på den høyeste kan den justeres. Det har kommet en rekke forskjellige fargevarianter, men den mest solgte er den klassiske hvite skoen.

Et annet kjennetegn på skoen er den lille plaketten som er satt inn nederst på lissen. Den er som regel laget i metall og har inngravert «AF-1» på toppen.

UptownsBasketspillere i Nikesko

Air Force 1skoen blir fremdeles den dag i dag benyttet av profesjonelle basketballspillere fra tid til annen. Eksempler på dette inkluderer Jerry Stackhouse og Rasheed Wallace, begge NBAspillere.

Nike Air Foce 1 var originalt sett på som en favoritt blant byungdom, og da spesielt i Harlem i New York. Skoen har derfor fått det fengende kallenavnet «uptowns». Nå blir skoen brukt av alt fra basketinteresserte ungdommer til trendbevisste moteløver. I tillegg til dette er skoen en favoritt blant sneakerssamlere. Dette kommer av at skoen har beholdt sitt klassiske utseende samtidig som flere spesialsko med begrensede opplag har blitt produsert.

I løpet av årene har Nike gjort noen relanseringer og forbedringer på skoen, som for eksempel til 25-årsjubileet, da de lanserte Air Force XXV. Denne er inspirert av den første modellen som ble laget i 1979.