Sneakerssamlere

Det finnes neppe den ting du ikke kan samle på. Det være seg de gamle slagerne som frimerker, mynter og servietter til de nye moderne tingene som Star Wars-figurer, baseball-capser og det vi skal snakke om: sneakers.

Mennesket har et biologisk behov for å samle. Og sneakerssamlere har valgt dette som sitt område. En sneakerssamler er en som samler, bytter og beundrer sneakers som en hobby. Som oftest har samleren av sneakers bygget seg opp en veldig god sans for hvilke sneakers som er ekte eller falske. Sneakerssamlinger er ofte begrenset til at skoene i utgangspunktet er laget for en spesiell sport, og ofte, men ikke alltid basketball eller skateboard.

SneakersDe første sneakerssamlerne kom fra USA på 1980-tallet. Grunnen til dette var basketball, og da spesielt Michael Jordan og hans Air Jordan som ble lansert i 1985 i tillegg til fremveksten av hiphopmusikk. På denne tiden kom det en rekke signatur-basketballsko som kunne legge et godt grunnlag for mennesker som var interessert i samling av subkulturelle uttrykk. Interessen for å samle på sneakers er nå et verdensomspennende fenomen.

Fra merkenes side har dette vært en positiv utvikling for å få blest rundt skoene sine. Det har blitt vanlig å invitere kjente personligheter enten fra sportsverdenen eller musikkbransjen til å være med på å designe sko. Disse skoene kommer da ut i begrensede opplag, noe som igjen øker etterspørselen. Disse skoene kan ende med å gå for skyhøye priser, fordi de mest ønskede og sjeldne skoene er de som samlerne vil ha. Den seneste tiden har dette blitt perfeksjonert med å lage sko der hver sko er forskjellige fordi de er håndmalte av inviterte kunstnere eller designere.

500 000 kroner

Det finnes en rekke merker du kan samle på som sneakerssamler. Som oftest velger samleren seg en modell, et merke eller en sport for deretter å gjøre sin samling finstemt etter eget ønske. For noen er det mengden av sko som er viktig, for andre er det de nevnte spesialutgavene. Populære samleobjekter er Air Jordans, Air Force One, Nike Dunks, Nike Skateboarding(SB), Nike Foamposites, Nike Air Max, og de seneste årene har Nike Air Yeezy blitt en slaget.

Nike Air Yeezy er et sammarbeid mellom Nike og Kanye West. Deres første lansering var ”Air Yeezy” fra 2009 og ”Air Yeezy II” fra 2012. Disse skoene har fått kultstatus og, på grunn av smart markedsføring, begrenset opplag. På grunn av godt design og gode kvaliteter har prisen på disse skoene flydd i været. Den offisielle prislappen er rundt 1500 kroner, men dager før skoen ble lansert i 2012 var det noen utvalgte som hadde blitt tilsendt versjoner av skoen. Disse skoene kom derfor ut for salg på Internett før lanseringen, noe som førte til at en sko ble kjøpt for den svimlende prisen av en halv million norske kroner. Dette tilfellet er unikt, men et raskt søk på Ebay viser at de dyreste Air Yeezy-skoene har en startauksjon på rundt 50 000 kroner.

Forhåpentligvis er de gode å gå med.